Tuesday, March 13, 2018

Day 13 - Kia Ora New Zealand : Moeraki Boulders - Omarama - Twizel - Lake Pukaki - Lake Tekapo

Hari yang ditunggu-tunggu telah tiba..  Main purpose kami ke NZ pada bulan Nov adalah utk mencari bunga lupin yang hanya keluar pada bulan 11-1 setiap tahun (musim bunga). Kalau lambat sikit boleh jumpa dengan bunga Lavender juga.

Kami checkout agak lambat hrni lebih kurang pukul 10am (iaitu paling lambat checkout) selepas bersarapan dengan penuh nikmat di depan cabin kami.

ok jom bergambar dulu sebelum check out...


banyak port cantik utk bergambar..masa je tak cukup..sbb smlm dah gelap

***
destinasi seterusnya ke Omarama utk isi minyak sbb perjalanan ke Tekapo jauh lagi.. di Omarama ni ada 2 stesen minyak boleh la compare harga ya tu nampak tak besar terbentang harga minyak kat sign board depan.


singgah di Four Square. banyak tempat ada convenience store ni

sebelah four Square Omarama ada free wifi zone..apa lagi!














terus update gambar di Instagram :D

haa tudia dah jadi anti sosial































































































ok seterusnya kami sambung perjalanan dan target lunch di High Country Salmon.

sementara tu kami jumpa pulak tempat yang kurang diketengahkan dlm blog2 sebelum ni. Namanya Ahuriri Bridge. kat sini banyaknya Lupin yang cantik2.. rugi sangat la kalau tak singgah kan...
























cantiknyaaaaa.... walaupun cuaca panas terik masa ni...
tercapai hajat nak jumpa dengan bunga lupin ni..






















lepas puas bergambar dan main drone kat sini kami terus gerak untuk beli salmon fresh di High Country.

***
sementara tu jumpa pulak sebelah kiri kami ni Lake Pukaki yang berhampiran dengan Twizel, singgah lagi! cantik yang amat... siap ada mat mat saleh berenti mandi...




























Amacam mabuk tak dengan scenery New Zealand?

ok dah sampai High Country Salmon, Twizel. Perut dah berekeroncong jom jom lunch dulu...









boleh beri makanan free kepada ikan2 salmon (dedak)



sushi tu sedap gila sbb fresh sgt segala vege yang dia masukkan...

fresh salmon..tapi harga boleh tahan

kami beli jugak la utk masak asam pds malam ni di Tekapo

























Masa kami sampai banyak makanan dah habis sbb org terlalu ramai...

** sebelah petangnya kami pun sampai di Tekapo Lake Motel yang paling mahal sepanjang di NZ.. itupun limited..kami booking awal kalau lambat mmg cepat habis peak time...

sampai pun agak rushing sbb mana nak bergambat mana nak berkejar nak memasak di shared kitchen lagi...





ni ensuite kami

sebelum gelap

pemandangan dari depan ensuite kami
  
lawa kan view... betul2 ngadap Lake Tekapo

sempat lagi posing dpn blk...

cantiknya lupin...
shared kitchen..kurang kemas dan bersih..mungkin terlalu ramai

hari pun dah gelap...rasanya waktu ni dah pukul 8.00pm


















inilah salmon yang kami beli..nampak sikits sbnrnya byk

salmon masak asam pds dan salmon bakar