Thursday, February 15, 2018

Cara Claim Tax (VAT) di Korea Selatan

Hi semua, saya dah selamat tiba di tanah air selepas ber winter sonata di Korea.. aduh rasa mcm tak nak balik bila mengenangkan cuaca yang panas sekarang ni.. (over tak?)

ok sebelum saya terlupa saya sharekan dulu beberapa fakta penting yang saya ingat ya.. diharap dapat membantu para readers yang akan ke Korea Selatan nanti..


Claim Tax


1. Immediate tax refund 


Sangat mudah shopping di Korea Selatan (KS) sekarang, kerana dah ada sistem immediate refund ni.. majority kedai adalah immediate refund. 


Apa dimaksudkan Immediate refund ni? maksudnya automatik tolak daripada bil. Lagi banyak kita shopping lg byk range rebate ni..Sangat berbaloi, tak perlu isi borang tak perlu beratur di Airport cuma perlu tunjukkan passport.


walaupun kedai sekecil seven-eleven, daiso ataupun watson juga menyediakan perkhidmatan ni. Apatah lagi kedai2 terkenal seperti Nature Republic, Innisfree dan lain2...


jadi tipsnya, kumpulkan semua barang yang hendak dibeli (1 brand) pada 1 resit. Ini saya pastekan range refund ...5000 won pun dah berbaloi kan.. Anggap saja tu diskaun tambahan..


oh ya.. minimum amount yang layak utk claim adalah 30,000 won ya...kalau beli kosmetik mmg selalunya lebih :)



pastikan ada logo ni di depan pintu


senarai kelayakan refund

2. Tax refund di Lotte Mall


ok untuk tax refund di Lotte Mall agak berbeza dengan di tempat lain. Tapi utk outlet spt Nature Republik adalah sama iaitu immediate refund. (jgn lupa tanya)


Jika di kosmetik lain cthnya medicube & April Skin, cara claim tax adalah bawak resit utk claim tax ke tingkat 11, cari tax refund, ambil number dan tunjukkan passport. Nanti counter refund tu akan chop (stamping) tax refund dan bolehla claim di Airport nanti. (saya tunjukkan di mana).


sebab apa saya cerita di sini. sebab adakalanya SA di butik2 ni kurang fasih English jadi kita tak faham apa yang diceritakan. Ini terjadi kepada saya masa pertama kali shopping Medicube, apabila saya bertanya boleh tax refund tak dia ckp tak boleh tapi tkt 11 boleh. jadi saya faham jika beli di Tkt 11 baru boleh, Kebetulan tgh rushing masa tu.. dah melepas nak claim tax.. 2nd time ke situ saya tanya sekali lagi baru la saya faham rupanya kena bawa ke tkt 11 utk stamping. 


3. Hard Rock Cafe


Ok utk HRC yang berada di tkt 5 Lotte Mall, jgn lupa tunjukkan passport utk claim tax. Akan ada 2 jenis resit, 1 resit utk diri sendiri dan satu lg utk tax refund di Airport. Boleh ambil cash di Airport nnt ya. Cash atau transfer ke credit card pun boleh.



Di mana nak claim tax di Incheon Airport?


ok ni step2nya ya :


1. tak perlu tunjukkan barang dibeli (tak sama dgn negara lain)

2. bawa resit/form claim tax yang diberi oleh kedai dan passport
3. Lokasi pengesahan kastam di area counter D sebelah Lotte Ria (Ground Floor)
4. Bawa resit ke Gate 27, naik escalator daripada Tkt 3 ke Tkt 4  (akan nampak signboard tax refund)

Gate 27 ni selepas check in...


jgn risau diorang mmg sangat2 membantu semuanya diorg buatkan.. bravo!





Staff di Incheon akan bantu di kiosk ini


lokasi berdepan dengan kaunter D




kalau tak faham boleh tinggalkan komen ya.. harap dapat membantu dan selamat bercuti !





untuk selebihnya voleh refer gambar2 di IG saya i_am_nieta_

Sunday, February 4, 2018

Itinerary ke Seoul, Korea Selatan 6D 5N

Hi semua, kita skip sekejap cerita tentang New Zealand, memandangkan dah masuk February, saya pastekan dulu itinerary saya selama 6 hari 5 Malam di Seoul.

Memandangkan ini merupakan repeat trip, itinerary adalah lebih santai dan focus kepada tempat utama.. tapi akan ada selingan2 itinerary ni hanya lah guideline kasar sahaja. 

Ok saya akan update lagi sebaik saja balik dari Korea nanti ya. Annyeong!


untuk gambar terkini boleh follow Ig saya i_am_nieta_ 
#travelwithnieta 
#nietawinterkorea

Friday, February 2, 2018

attractions Seoul



sumber google.. terima kasih kepada yangsudi share..saya pastekan di sini utk kegunaan saya di Seoul nanti.. tq tq 




Attractions Around Seoul


Bukchon Hanok Village

Direction: Subway line 3 (Anguk Station) - Exit 3. jalan terus susur kedai2 antik, masuk kiri dlm 500 mtr dr exit subway station. dlm tuh u all jalan2 jek smpai nmpak umah2 antik nih. 8 Photo Spots in Bukchon

Gyeongbokgung Palace 
Direction: Subway line 3 (Gyeonbok-Gong Station) - Exit #5
Fee: 3,000 (adults), 1,500 won (youth: 7-18 yo)
Operating hours:
March ~ October 09:00-18:00 (admission 17:00)
November ~ February 09:00-17:00 (admission 16:00)
English tour starts at 11 am ( FOC)
Closed on Tuesdays
Integrated ticket to palaces : 4 palaces & Jongmo Shrine = 10,000 won

Cheongye Stream
Direction: Subway Line 1: City Hall Station, Jonggak Station, Jongno 3-ga Station, Jongno 5-ga Station, Dongdaemun Station, Sinseoldong Station
Line 2: Euljiro 1-ga Station, Euljiro 3-ga Station, Euljiro 4-ga Station, Sindang Station, Sangwangsibni Station
Line 3: Jongno 3-ga Station
Line 4: Dongdaemun History & Culture Park Station
Line 5: Gwanghwamun Station
Exit towards Cheonggyecheon Stream

Changgyeonggung Palace Cherry Blossoms 
Changgyeonggung Palace, one of the major royal palaces in Seoul, is a prime spot for cherry blossoms. It is said that the cherry trees were originally planted here as a source of lumber for building a new palace. However, the plans for new building construction never materialized. So, the trees stand firmly, offering a fantastic site for cherry blossoms, as well as a gorgeous backdrop for the ancient architecture in the
yehwa Station (Subway Line 4), Exit 4  Go straight, and cross the intersection →  Turn left, and continue for 300m to arrive at Changgyeonggung Palace.

Dongdaemun
Nak beli kain cotton / silk
how to go: stop at dongdaemun station exit 9. when exit from subway,look for a building in front. Name bangunan ni Dongdaemun Shopping Complex,pegi floor 2-5
mostly sell by yards - wide: 60 inches
for normal baju kurung/baju melayu: 4 yards.
for shirts/blouse around 2 yards
prices vary,mostly range between 5,000 - 6,000 won per yard --> posting by K.Jel :
bukak sampai pagi
-Kedai toys, stationeries atau beli barangan utk outdoor activities
Address: Changsin Toy and Stationary Street, 309-29 Changsin-dong, Jongno-gu, Seoul
Subway Line 6 Dongmyo Stn. Exit 6
Line 2 Dongdaemun History & Culture Park Stn. Exit 7
Line 1 Dongdaemun Stn. Exit 7
Bus Dongdaemun
103, 101, 105, 144, 152, 201, 260

Personal Taste 'Sanggojae' house
Direction:
- Located in Bukchon Hanok Village
- You need to exit from exit 2 at Anguk Station. Walk straight up until you reach a pharmacy, then you turn in, you will see the whole street Korean traditional old house, you walk up all the way and turn right, turn right again, and here you are at Sanggojae!
- Rumah ni no 43

Nami Island
How to go to Nami Island from downtown Seoul:
By tour bus :
You can take tour bus from Tapgol Park @ Pagoda Park all the way to jetty. Then take the ferry to Namiseom Island. Bas fare 15,000 won (return trip). Early reservation is needed. You still need to buy the ferry and entrance fees ticket at the jetty (8,000 won). Bus departs at 9.30 am from Seoul and heads back dari Nami Island at 4.30pm. You can opt for the tour package, will cost you 23,000 won. This includes return bus ride, ferry and entrance fee.

By train :
1) Myeongdong-->(line4)-->Dongdaemun History & Culture-->(line5)-->Gunja-->(line7)-->Sangbong-->( line yg ke Chuncheon - Gyeongchun line)-->Gapyeong-->(Teksi)-->Naminara Wharf-->(Ferry)-->Nami Island
2) Myeongdong --> Dongdaemun History & Culture Park --> Wangsimni --> Sangbong ( line yg ke Chuncheon - Gyeongchun line) --> Gapyeong --> Naminara Wharf-->(Ferry)-->Nami Island
3) Myeongdong --> Ichon ( Jungang Line - take the one to Deouksu or Yongmun) --> Sangbong ( Gyeongchun Line) --> Gapyeong-->(Teksi)-->Naminara Wharf-->(Ferry)-->Nami Island

At Gapyeong station, ade choice either nak naik taxi or nak amik bas utk pegi jetty. Kalau teksi, rega ikut meter, about rega 4,000 won one way. Bile dah sampai jetty, beli tiket utk naik ferry (pegi balik) and Nami Island entrance fees, rega altogether 8,000 won. Perjalanan naik ferry lebey kurang 5-10 minutes aje.
On the way balik, kalau nak naik teksi pegi train station, tunggu dekat depan bus stop.

Ferry operates:
First ferry departs Gapyeong Wharf at 07:30.
First ferry for Gapyeong Wharf departs Nami Island Wharf at 07:35

Last Ferry
Last ferry departs Gapyeong Wharf at 21:30.
Last ferry departs Nami Island Wharf at 21:35

07:30 to 09:00,ferry runs every 30 minutes.
09:00 to 18:00,ferry runs every 10 to 20 minutes.
18:00 to 21:30,ferry runs every 30 minutes.

Halal food in Nami Island :
Location : between Nami Historium and Winter Sonata photo gallery.
Nama kedai : Cafe Yeonga Jiga (Cafe Drama).
Its just at the right side of the main thoroughfare heading towards into the island. Everyone will be walking along this main thoroughfare. The name of the cafe is clearly listed on the map on the Nami Island pamphlet.

Petite France - Beethoven Virus & Secret Garden filming location
Take subway to Sangbong station. Transfer to Gyeongchun Line 경춘선 and take the train to Cheongpyeong Station 청평역 (about 40 minutes away). Fare : 1,700 won(1,600 won with T-Money)
1) From the Station, take a cab to Petite France(25-30 minutes away). Taxi fare +- 16,500 won.
Entrance fee : 8,000 won
Opening hours : 09:00 ~18:00

2) From the station, take Gapyeong City Tour bus
Fare : 5,000 won
Route : Cheongpyeong Station --> Cheongpyeong Terminal --> Petite France --> Nami Island jetty --> Gapyeong Station --> Gapyeong Terminal

Entrance fee : 8,000 won
Opening hours : 09:00 ~18:00
Can also use the same tour bus to go to Nami Island - using the same ticket.

Myeongdong - Myeongdong station ( Line 4) exit # 5,6,7 - mcm bukit bintang but more on high end stores
- kedai2 kat myeongdong tutup dlm 9.30 - 10.30 mlm

Namdaemun - banyak handicrafts at a cheap price - pretty much like CM
Directions : Hoehyeon station exit#5

On Sundays & public holidays, kedai2 dlm bangunan mostly tutup.ni termasuklah kedai yg jual2 brooch semua tu.yg bukak hanyelah gerai2 yg kat tepi2 jalan tu jer.hence, kalau nak buat serious shopping, sila jgn pegi on sunday
Tempat nak carik brooch:
Bangunan name e- Lengdang, level 2 - area Namdaemun Gate 5
Direction :
Hoehyon station exit no 5 ..
klua2 je btui dpn gate 6 namdaemun .. lepas klua pi kanan
pastu tgk atas akan jumpe 2 building (oren & hijau) belah kanan korg ..
beli brooch nek tingkat 2 bgnn hijau tu ..

Namson / Seoul Tower
To go to Namsan Tower
1) By walking
- Myeongdong station exit#3, walk toward 7-11, straight up, pass by Pacific hotel on your left until you reach cable car station. Walk all the way up using walkaway stairs across the road from the cable car
2) By cable car
- Myeongdong station exit 3, walk towards 7-11, straight up, pass by Pacific hotel on your left until you reach cable car station.
- Myeondong station exit 4 tu jalan terus..pastu jumpa simpang jln besar.tak payah lintas,just belok kiri, pastu jalan sikit dari kejauhan tu memang nampak terowong tu, ade elevator (lift) kat situ yg pegi all the way up to the cable car station

Cable car fares:
Return : 8,000 won, One-way : 6,000

Everland
Directions:
1) Express Bus
From Seoul Nambu Terminal or Dong Seoul Bus Terminal, take an express bus bound for Everland (1 hour ride)
2) Subway + Bus

① At Exit 10 of Gangnam Subway Station (Seoul Subway Line 2), take City Express Bus (jwaseok bus) No. 5002 (50 min ride).

② At Exit 13 of Gyodae Subway Station (Seoul Subway Line 2), take City Express Bus (jwaseok bus) No. 1500 or 1500-1 (80 min ride).

③ At Exit 2 (Seoul Subway Line 2) or Exit 3 (Seoul Subway Line 4) of Sadang Station, take City Express Bus (jwaseok bus) No. 1500-2 (80 min ride)

3) City Bus
From Suwon Intercity Bus Terminal, Suwon Station, Singal, Yongin City Hall, and Yongin University, take city bus No. 66 or city express bus (jwaseok bus) No. 600 (40 min ride).

Insadong - banyak handicrafts, art galleries, korean restaurants
Directions:
- Anguk station exit#6. Go straight for about 100m, then turn left
- Jonggak station exit#3. Go 300m straight, then turn left. Go 100m straight, then veer left into Insadong alley

The 1st Shop Coffee Prince at Hongdae
Take subway Line 2 to Hongik University and go out of Exit 4 Turn right at Seven Springs corner and pass the intersection. At the 3 way intersection turn left. Walk about 100 meters on the road above on the right side. walk about 500 meters until u find the coffee shop on the right

Yangpyeong English Village - BOF filming location ( the school)
Direction:
1) Take train from Cheongnyangni Station to Yongmun 용문, about 1 hour 11 minutes away from Seoul (Taebaek Line, Jungang Line). Fare : 1,800 won ( 1,700 with T-Money).
2) From Myeongdong Station --> Inchon ( transfer to Jungang Line) --> Yongmun - 1.5 hours
Exit #1 at Yongmun station and take a cab to the English Village - 5 to 10 minutes away. Taxi fare around 4,000
Once there, go to Security Office and pay 6,000 won for entry fee.
Mention that you are visiting the BOF filming site and if you are lucky, they might bring you to the F4's classroom.

Gwanghamun Square
(jalan kaki dari Deoksugung exit turn left then straight ) monument & Gwanghanum Gate - gerbang korea - jpn(ct hunter) jalan kaki ke Cheongyesheon stream

63 Building
Direction:Subway line 5, Yeouinaru Station, exit 4 @ Subway Line 5, Yeouido Station, exit 5

Kimchi Museum
B2F, COEX MALL
Subway station Samseong (line 2) exit 5 or 6
Open: Tues - Sun - 10 am to 6 pm,last entry 5.30 pm. Closed on monday

Banpo Bridge - Hangang Park
i) Water show :
* Rainbow Fountain (20min)
- Monday to Thursday: 12:30, 15:00, 20:00, 20:40, 21:20 (5 times a day)
- Friday: 12:30, 15:00, 20:00, 20:40, 21:20, 22:00 (6 times a day)
- Weekends: 12:30, 15:00, 17:00, 20:00, 20:40, 21:30, 22:00 (7 times a day)
※ Inqiries: +82-2-3780-0578

ii) Floating island
Directions: Terminal Express Bus Station, Seoul Subway line 3, 7, 9, Exit #8-2 - jalan straight sampai jumpe big junction under a flyover .. turn right kat sini.. walk straight for about 5-10 minutes, nanti akan pass by family mart on your right... jalan terus sampai jumpe sign Banpo Hangang park... ade tunnel masuk underground utk pegi Hangang Park masuk tunnel kecik tu, then walk straight, kat depan tu la Banpo Hangang Park
subway Dongjak Station, Seoul Subway line 4, Exit #1 - this exit is a bit far from the bridge.. u might have to walk about 1 to 1.5km to watch the water show .. advisable to take the first route

Hello Kitty Cafe
Take the Green Line 2 to Hongik University Station. Use Exit 5 and walk towards the Hongik Univ. Station Intersection. You’ll see the Chunggiwa Gas Station with its unique Korean architectural roof on the opposite corner. You want to turn left at this main intersection. Walk three streets until you see a Tony Moly Skin Care and go right on that street. Then follow the directions above and look for the graffiti cat.

Trick Eye Museum, Seoul
Admission / Participation Fees
Adults: 13,000won (individual) / 10,000 won (group of 20)
Youth: 11,000won (individual) / 8,000 won (group of 20)
Children 3 years old and younger: FREE
Directions : From Exit #9 of Hongdae Station (Subway Line 2), walk straight for 200m towards the Starbucks coffee shop

Gwanjang Market - tempat beli kain
Direction : Jongno-5-ga line 1 and get out from exit 8. The market is within walking distance from Dongdaemun

Monday, January 29, 2018

free 20Gb LTE Data free ..sape nak?

Jom jom dapatkan simcard percuma unifi mobile... rugi kalau tak grab sbb dalam nya ada :

  • 20GB LTE Data 
  • 10 mins call
  • 10 SMSes
  • 50MB data
  • boleh pilih nombor kegemaran :)
  • kredit tak mati (no expiry date)
  • tanpa kontrak
Caranya ?
  1. install apps 'mobile@unifi"


2. pilih 'I want to get a SIM'
3. Isi mana yang mandatory




Simcard boleh pilih samada nak post (bayar RM10) atau pickup di TM Point terpilih. Saya pilih pos je..

ni jika nak add on





nombor pilihan saya 

Thursday, January 25, 2018

Tips Untuk Dapatkan Hasil Gambar Yang Cantik Semasa Travel

Rasanya rata-rata yang buka blog saya ni mesti nak tau cerita tentang travel kan.. jd kat sini saya bg sedikit tips untuk dapatkan hasil gambar yang cantik semasa travel dan cantik utk dibukukan di dalam photobook. Credit photo daripada IG @photobook.kl (photobook cantik tapi harga berpatutan)





TIPS MENDAPATKAN HASIL GAMBAR CANTIK SEMASA TRAVEL

1. Pastikan gambar ORIGINAL daripada camera/handphone. Bukannya gambar whatsap atau gambar yang telah compress size. 

2. Jadi pastikan sebelum balik ke Malaysia TRANSFER siap2 drp hp kawan. 

Cara dapatkan gambar original :

- bluetooth (android)
- airdrop (ios)
- apps "sendanywhere"
- apps "SHAREit"
- share di google drive
- share di dropbox
- share di icloud drive

sbb apa saya bg tips ni? sbb rata2 saya buatkan travel photobook mmg ramai yang dah delete gambar original.. bukannya tak boleh buat photobook kalau bukan gambar original, cuma size pixel akan jd kecil. Sayang kan nnt gambar kurang sharp (ataupun pecah)...

3. PENCAHAYAAN
lighting on point org sekarang kata.. :) tapi kalau masa travel tu cuaca malap je jgn susah hati, kan ada byk apps yang boleh cerahkan gambar sekarang ni. no worries. :)

4. BAWA ALAT BANTUAN SENDIRI
Contoh alat bantuan (monopod, tripod, octopus, stand dan lain lain)
kadangkala masa kita travel ada yang letih melayan karenah kita, ataupun maisng2 sibuk bersuafoto (selfie). Jadi gunakan alat yang sesuai. posing la seberapa banyak anda suka selagi tak penuh memory card tu ya. 



Ni cth gambar saya gunakan tripod saja. 


ok itu saja tips harini.. Akhir kata jom kita bukukan gambar travel sebelum handphone corrupt.. jgn lupa follow photobook.kl ya


Tuesday, January 23, 2018

shopping apa di New Zealand?

nnt saya keep on update apa yang saya shopping.. yang pasti nya NZ bkn la syurga shopping seperti Australia. Ni antara yang saya beli untuk dibawa balik sebagai tanda kenangan..

1. lotion moisturiser Lanolin (cream daripada lapisan bulu kambing biri2)
2. Cookie time (cookies)
3. Fridge Magnet
4. Tshirt All Black New Zealand original (beli di Champions of the World)
5. tee towel
6. air susu keluaran New Zealand
7. Manuka Honey
8. coklat whitakers
9. coklat cadburry
10. Tim Tam
11. smiggle


 Harga nnt saya update ya..









susu paling femes keluaran NZ adalah Puhoi.. Lewis tu pun glamour tapi saya tetap suka Barista

hari2 kami beli ni.. paling murah di Pak n Save.. normal price NZD4.50

tak perlu bawak dari Malaysia, sana pun jual


tempat paling murah beli lanolin dan skincare lain.. sbb jual mcm borong.. terletak di Queen Street Auckland