Friday, May 19, 2017

Itinerary Trip ke Bandung - 2017

Mountain Swing - The Lodge Maribaya : Instagram : i_am_nieta_



Memandangkan saya baru sahaja pulang daripada trip ke Bandung, sementara ingatan masih kuat saya terus update di blog untuk rujukan teman2 yang akan berkunjung ke sana juga ya.

Trip saya kali ni merupakan kali kedua ke Bandung, terdahulu pada tahun 2013. Banyak juga perbezaan ketara yang saya perasan. Nanti saya sharekan di bawah ya. Harap masa tak mencemburui saya. Sebelum saya mulakan update terperinci saya tulis dulu point-point penting yang akan saya ceritakan di dalam post ini.

1. Tempoh (5 hari 4 malam)
2. Hotel - Hotel Oak Premiere, Riau (semalam RM141/2 pax)= RM565.00 : Hotel 3 Bintang, baru dan moden..highly recommended 
3. Pengangkutan : Air Asia & Malindo Air = RM342.59 return (bukan promosi)
4. Tukaran Wang : 1 Juta Rupiah = RM331.00
5. Supir : RM150 / 450 Rupiah /hari (tidak termasuk tiket masuk) - digalakkan kongsi 4 orang utk sebiji kereta ..

5. Itinerary Ringkas :

Day 1:

  • KLIA 2 - Husein Sastranegara Airport (BDO) 4.00pm - 5.20pm  Air Asia
  • Dinner di Bebek Kaleyo : makan bebek (itik) bakar dan air melon
  • Shopping di Paris Van Java
  • Check in hotel
Day 2 :

  • The lodge maribaya (75K) (Zip Bike, Moutain Swing, Sky Bamboo,  Sky Tree)
opening hour : 0900 - 1 jam lebih perjalanan daripada Kota Bandung. 
Kos setiap tarikan adalah 20 ribu, gambar 1 ribu/unit

  • Floating market (20K) - Lunch
  • Grafica cikole (20k)
  • Farm House Lembang (20k)
  • Dinner di Karamba
  • Berehat di hotel
Day 3 :

  • Pasar baru opening hour : 8am - 5PM
  • lunch (Kemangi, Tingkat 6) - makan ikan gurame bakar jerebu & ayam bakar
  • rumah Mode & shopping
  • Dinner (Kedai Belacan)
  • Factory Outlet
  • Cihampelas Walk
  • Kartika Sari                        
  • Berehat di hotel
Day 4 :

  • Kawah Putih
  • Glamping Lakeside Ciwadey (Titanic Bandung)
  • Kebun Strawberry Ciwade (petik Strawberry)
  • Amanda
  • Perfume collector (IDR 45,000)        
  • De'fashion Textiles
  • Dinner (Murtabak San Francisco)
  • Berehat di hotel
Day 5 :
  • Breakfast di hotel & check out
  • Bertolak Balik ke KUL (Malindo Air)



Bebek Kaleyo - kedai makan tarikan local, selesa ada musolla (surau)

dinner bebek bakar yang rangup di Bebek Kaleyo
shopping di Paris Van Java


zip bike di The Lodge Maribaya - 20000 Rupiah
tidak digalakkan untuk yang gayat
mountain swing

cantik pemandangan di The Lodge Maribaya, Lembang , pastikan sampai awal agar tidak perlu beratur panjang untuk ride dan pilih gambar di kaunter gambar dahulu, jika tidak buang masa di sana sebab kaunternya hanya ada 4

lepas selesai semua boleh la bergambar sakan :)
Grafika Cikole - tempat perkhemahan dan team building, ada rumah the seven dwarf dan complimentary untuk flying fox/free snack (kami pilih pisang goreng cheese)
rumah hobit tapi penghunyi the seven dwarf :)
lokasi postwedding photography..
Farm House Lembang
Rumah Hobit di Farm House Susu Lembang - ada 2 tempat satu di bawah satu di atas ..pastikan cari kedua-duanya
Kawah Putih - 15 minit maksima di sini.. pastikan tutup hidung, jika tidak mudah batuk dan pening-pening

pandangan daripada atas

Biasanya suhu menjangkau 18 degree di sini, bawa jacket/baju tebal

boleh bawa naik kereta atau naik shuttle bus yang lebih jimat kosnya 15 ribu sahaja (seperti angkutan)
Glamping Lakeside (titanic bandung)
titian gantung ke kapal ... menarik...
merasa jadi pekebun strawberry di Ciwadey

besar kebunnya...


ok untuk detail dan apa kami shopping di Bandung saya update post selepas ini ya.. layan gambar di bawah ni dulu dan boleh tengok gambar selebihnya di Instagram saya : i_am_nieta_

Monday, April 17, 2017

Vietnam Shopping Raya Trip - Part 2 - shopping apa di Vietnam

Wahhh lama Sgt tak update blog smpai dah ke Vietnam kali kedua dah ni.. takpe saya update apa yang perlu sahaja ya..nanti yang details saya akan update di post Vietnam 2017.

ok semasa di Vietnam ini antara yang kami shopping kan...

1. kain pasang : ada banyak sangat2 kedai yang menjual kain pasang.. tapi kami telah tersalah memilih kedai. Padahal dlm list dah tulis jgn ke kedai ni sbb ada baca dalm forum cakap kedai ni PR nya sangat teruk.. boleh maki2 customer mcm tu saja..dah la kami beli banyak.. siap tempah sekali.. hasilnya.. mmg kawan2 saya tak puas hati dan terpaksa hantar balik untuk alter. Conclusionnya jangan beli di kedai ni.. (Sila rujuk gambar)


2. Baju kurung & jubah  ready made - kami beli di Hong Anh... sangat best dan selesa sbb kedai di bangunan sendiri.. ada fitting room..cuba la seberapa lama pun...

3. shawl yang berkualiti & berjenama 'N".. - kami beli di malay street .. sangat2 murah .. tapi kalau balik nak jual kena la ambik untung sikit sbb penat memilih color dan bukak satu2..belum dicampur tax yg dikenakan di KLIA 2 lagi...

4. kasut fitflop yang sgt selesa dan sebijik ori..yang ni kami beli di pasar malam. Pasar malam ni mmg ada setiap malam berhadapan dengan hotel kami iaitu AnTham di Malay street (Nyu Yen An Nam). Pasar malam ni mmg dekat sangat dengan Ben Thanh.. dan peniaganya majority adalah peniaga di Benthan pada siang hari. Sebelah malam diorang akan buka di psr malam pula.

5. seluar tidur yang sangat selesa - yang ni pun di pasar malam.. ada yg jual longgok2 area kedai makan muslim = harga RM7-RM10 sahaja

*semua urusniaga adalah dalam RM, korang tukar duit Dong hanyalah untuk teksi/bas saja)

ok itu saja update utk trip kali ni.. saya akan sambung hasil shopingan di post seterusnya ya.

Hotel Antam - lokasi strategik tetapi agak sempit

Tudung jenama "N"



Prada Lace

Rambang mata kan

Cotton dan pelbagai jenis fabrik

kopi vietnam

tshirt original Hard Rock Cafe Vietnam

pose wajib di HRC

merchandise Starbucks sebagai koleksi tambahan

jubah lelaki berharga di bawah RM100 - bayar dalam RM saja

kedai kasut fitflop yang sebijik original - RM35-RM50 (kena bijak menawar)



murtabak mini - Hjh Basiroh

Popia Vietnam

bag dompet sebagai cenderamata yang ringan




Sunday, June 12, 2016

Vietnam Shopping Raya Trip - Part 1


Dah lama betul saya tak update blog.. sejak berjinak2 dengan bisnes photobook ni memang saya tak ada masa untuk update blog. Tapi baru-baru ni saya banyak buat research tentang Ho Chi Minh (HCM), Vietnam dan sangat berterima kasih dengan blogger2 lain yang sudi berkongsi pengalaman. Lepas balik daripada HCM terus saya bersemangat nak bercerita pengalaman saya pula.

Ok ini catatan trip pendek saya ke HCM yang kitorang namakan “Shopping Raya Trip”.

Tarikh : 19-21 May 2016 (Khamis-Sabtu)
Tiket AAX : RM260 (return), tak termsk baggage & makan (tak perlu)
Hotel : RM78/pax 3D2N (Antam Hotel)
Hotel Shuttel : RM27 per pax
Insurance = RM38 (Etiqa Gold)


Kitorang beli tiket ni sebulan sebelum, bukan promo pun. Tapi dah dikira murah kan harga tu. Sebenarnya lepas kitorang beli tiket tu tengah heboh kes pembunuhan rakyat Malaysia di sebuah hotel di Vietnam. Masa tu hati dah berbelah bahagi sebab kitorang first time ke sana, kesemuanya perempuan pulak tu. Sebab tu saya byk buat research tentang keselamatan di sana termasuk di forum Cari. Banyak persediaan kitorang ambik antaranya beli premium Insurance (etiqa) dan mengelak daripada memilih teksi. 

Caranya saya email Hotel siap2 dan boking shuttle hotel saja. Walaupun kosnya jauh lebih mahal daripada menaiki teksi Vinasun, sekurang-kurang hati kami tenang :). Kos shuttle daripada Airport VD 250,000 (RM50)  & drp hotel VD 160,000 (RM32). Lepas dibahagi 3 org baru  RM27 sorang pergi balik ok sangat kan?

Untuk Insurans pulak lebih kurang RM38 bagi package Gold. Package ni termasuk kos penghantaran jenazah sekiranya berlaku apa2 di sana. Kami ambil iktibar daripada kes sebelum2 ni yang memerlukan kos ribuan ringgit sekiranya berlaku perkara tidak diingini.



Hari Pertama

Sampai saja di Tan Son Nhat International Airport, kami terus keluar ke luar ruangan menunggu untuk mendapatkan shuttle hotel. Alhamdulillah dari jauh dah nampak poster nama saya dipegang oleh staff hotel yang menunggu dengan senyuman. Lega rasanya. Sekurang-kurangnya tak semua apa yang diceritakan yg negative tu benar. Sepanjang perjalanan kami berborak dengan staff hotel. Untuk pengetahuan yang belum sampai ke sana kereta2 Vietnam ni sterengnya di sebelah kiri. Jadi motosikal2 yang banyak di HCM ni kebanyakannya di sbh kanan lah. Nampak mcm diorg nak memotong je kan. Kelakar pun ada. Sama macam pengalaman di Korea, saya hampir2 masuk ke pintu driver di sebelah kiri. Tergelak la driver tu…

backpack semasa pergi..tak perlu beli Kg
Ok kami selamat sampai di hotel selepas 30 minit perjalanan padahal lbh kurang 7km je katanya. Waktu ni dah pukul 9mlm lebih. Kedudukan hotel antam ni mmg sangat lah strategic. Betul2 di kawasan Pasar Malam dan sejengkal je dengan Pasar Benthan. Turun tangga hotel terus jumpa pasar malam, memang sangat2 menarik la kan. Depan Hotel pula ada kedai makan muslim yg terkenal Hjh Basiroh dan Hj Osman.

Kalau nak tau di sini juga dinamakan Malay Street disebabkan ramai org Melayu Champa yg berniaga di sini. Inshaallah selamat kalau tinggal disini sbb sentiasa meriah siang dan malam. Kedai2 pun tutup pukul 12 tgh malam.

Dah nama pun shopping trip kan sampai saja di hotel, check in dan hantar barang terus bergegas ke Pasar Malam. Malam ni kitorang plan nak survey2 harga dulu sbb sbl ni dah baca kalau nak tawar harga kena pastikan mmg nak beli. Kalau tak kena marah dgn penjual2. Jadi kitorang memang berjaga-jaga so malam tu telan air liur je tgk apa yang patut dulu.. lagipun penat travel blm hbs. Mood shopping tu belum sampai. Hehe

geng bertiga



Ok nnt kita sambung Hari Kedua tentang Pasar Benthan dan apa yang kami shopping di entry selepas ini ya. :)

Thursday, June 25, 2015

Souvenir Amsterdam, Paris & London

Annick Goutal perfume.. EDP 98 Euro (50ml)

fridge magnet terompah Holland.. comel kan..agak mhl sbb beli di Airport

deco plate Paris...

Pocke mirror Cath Kidston


Harrod shopping bag GBP12

topi polis British.. GBP 1.50

pelbagai size mini telephone London.. 

deco plate, coins bank semuanya di Airport Schippol



Mini Eifel Tower Euro 7.50 - Euro 20

Mug London 99pence je...murah kan... tak boleh beli byk sbb tak muat bag..yg ni beli di Bayswater

Harrods Souviner... tak murah sgt...GBP4.95 - GBP 16

Cath Kidston shopping bag utk siblings & yg merah tu utk saya..

keychain London sikit je.. tapi murah la kat Bayswater tu dlm GBP10 boleh dpt 16 kalau tak silap

fridge magnet London GBP10 boleh dpt 22



fridge magnet Paris tak murah sangat Euro 10 boleh dpt 5 je ...

keychain Paris yang high quality pun tak murah..beli utk kwn2/saudara terdekat je


yang ni boleh dapat murah sebenarnya tapi kami tak sempat so grab je kat kedai biasa.. 


fridge magnet Holland

mug GBP1 je

pen Harrods...yg tgh tu free gift drp souviner shop

yg ni paling best.. 3 btg pen tu 99 pence je...kami beli utk ofismet

cath kidston small item..saja beli lebih utk letgo kat kawan2... ada lg stock ni sape nak?

fridge magnet Portobello Road sbb takde jual ditempat lain... GBP1 agak mahal kalau banding dgn Bayswater...tapi beli je sbb unik