Tuesday, May 20, 2014

Spring Di Korea - Day 6 : Gwangjang Market, Hongdae Trick Eye & Ice Museum, Hello Kitty Cafe, Myendong

GWANG JANG MARKET

Disebab kan semalam hari yang memenatkan, kitorang decide harini tak payah rushing2.. jadi sebaik saja sarapan, barulah kitorang bergerak ke Gwangjang Market, dekat dengan Dongdaemun . Apa yang menarik di Gwangjang Market?

- kain cotton, lace, silk dll
- ikan bakar 
- bedding
- kraftangan

How to go :

Jongno 5-ga Station  Line 1 – Exit 8



pusing-pusing jumpa dah area cotton

cotton sini murah je.. 4 meter dalam krw 10,000.. quality sangat best lembut sangat... rambang mata akak.. tapi akak beli 3 pasang je sbb memikirkan takut tak muat beg


selain daripada cotton, kitorang singgah beli Korean Silk yang sememangnya mahal..kalau di Malaysia memang tak mampu kot.. kat sana pun lebih kurang RM300 duit kita.. lebih kurang harga batik Terengganu/Kelantan jugak.. tapi apasalahnya kalau nak cuba sepasang utk diri sendiri kenangan datang Korea ye tak.. yang bestnya kat kedai silk ni boleh swipe credit card.. jadi apa lagi mmg akak swipe la..sayang pulak nak guna KRW kan..

di depan kedai uncle yang jual korean silk..

inilah Korean silk akak... cantik tak cantik tak... dry clean ya

tgk corak2 belakang tu pun cantik2...

lepas tu terjumpa pulak bahagian makanan... mcm2 bau la datang kan.. kitorang patah balik je sbb tangan dah sakit nak hangkut kain ela bagai

cendawan mahal ni kan..

tara.. hasil borongan akak... kain cotton utk diri sendiri yang hitam tu... yg tgh utk mak yg biru utk mak mertua...lace hitam belakang tu sayang sbb ada 1 color je...satin silk 2 tu akak buat shawl ..murah drp sini.. kena dry clean jugak...hujung sekali tu Korean silk... semuanya dah hantar tailor..auww tak sabar nak rasmi raya nnt...by the way satin silk utk shawl tu akak dah siap pakai pergi perth seminggu lepas tu...

dalam perjalanan nak ke Dogdaemun ternampak JW Marrior... 


pastu nampak bangunan Hello am_pm

segarnya strwaberry... manis dan harus dicuba..tapi jangan la beli yang banyak2 mcm ni.. nnt tak habis pulak

bunga-bunga matahari... beso gila... sebesar muka akak

haa nampak tak
singgah beli jacket kedai ahjuma....boleh minta kurang ya...
dan yang ditunggu-tunggu... makan time... adoi sedapnya la ikan bakar tu... spttnya order 4 ekor instead of 2 ekor... dalam mangkuk besar tu sotong masak sambal..pun sedap bangat

semuanya sedap dimakan dengan nasik panas...akak bagi 5 bintang kat kedai ni


ok lepas je makan kitorang terus bergerak ke Hongik untuk balik hantar barang dan salin baju sambil segar2kan badan dulu... destinasi lepas ni.. Trick Eye Museum (Hongdae), dkt je jalan kaki je
kat sini mmgleceh sbb kena que ambik turn nak bergambar.. berbondong-bondong orang





























lepas masuk Trick Eye kitorang masuk Ice Museum pulak.. package sekali.. kalau boleh nak masuk Eye Museum ni sila la bawak handy glove dan extra jacket.. Subhanallah sejuk gila... ais la kata kan.. memang tak boleh berlama pun dalam ni...


muka kontrol sejuk terketar-ketar

ais semuanya ais...

balik daripada trick eye jalan pulak ke Hello Kitty Cafe... haritu masa first day dah pergi tapi tersila teknikal camera tak save pulak gambar2 kat situ... sib baik la dekat boleh repeat2...

tapi hajat nak makan waffle yang sedap tu tak dapat sbb kitorang rushing nak ke Myeondong pulak..sini servicenya slow... jadi memang taknak ambik risiko...bergambar je la...



comelnya la dalam ni..








temptingnya nampak kek ni...sayang nak makan

waffle ni katanya sedap...




haa dah sampai myeong dong.. ada drama ni sini...

sejuknya lah kalau malam...siapa cakap spring tak sejuk... memang kena berlapis-lapis kot


sebelum shopping kitorang makan dulu ... plan A tak dpt sbb kedai dah nak tutup... ni plan B...makan spagetty seafood...sedap tapi muak.. banyak pulak tu... tak hbs punsorry gambar blur



lepas makan kitorang start shopping makeup.. tak banyak sangat yang dibeli lagi masa ni sbb mcm huru hara taktau nak tuju kat mana... banyak nau kedai make up.. kat Myeondong ni bukan setakat makeup..ada jugak macam pasar malam... street food pun banyak kalau teringin nak cuba.. contohnya cendawan goreng ataupun makanan2 vegeratarian lain...

lepas shopping... kitorang pun dgn rileksnya jalan ke subway tapi tgk huru-hara kat subway station ..rupanya2 train last dah..berlari la kitorang... fuh sempat... kat sini kitorang kena transit ke Seoul Station... sampai di Seoul station akak tertinggal la pulak tak sempat keluar...rilek rilek... akak terpaksa turun station dpn and patah balik ke belakang sbb kwn2 akak tunggu situ... padahal dlm hati berdebar ni bukannya pandai nak cari exit semua tu.. LRT sana tak sama mcm LRT kita huhuhu...

bila akak keluar je akak dah blur mcm mana nak patah balik.. nak turun exit brp.. dahla wifi takde.. sib baik la akak terjumpa sorang oppa yang hensem dan smart ala2 pelakon korea watak 2nd hero.. dia la bawakkan akak ke pintu nak patah balik ke Seoul station.. tapi ahjusshi dah tak bagi masuk sbb kan tadi last train..OMG! tapi oppa ni sangat baik hati... (akak rasa dia baru blk keje la sbb pakai blaser smart)... dia bwk akak keluar drp station tu cari station teksi.. siap lintas jalan.. tunggu teksi dan tahankan teksi sambil cakap dgn ahjussi teksi...wpun ahjussi teksi tu pelik sbb 1 stesen je kot.. tp dia beriya explain... baiknya lah ... sebelum tuyup pintu sempat la akak cakap kat dia thank you very much..kamsahamnida... huhu (tiba2 sedih lak kena jalan sorang)

pastu sampai kat axi stop satu lagi bahana mcm mana akak nak cari kwn2 akak kat jalan yg maha besart tu... sib baik la korea ni bandar selamat... akak tak risau bab2 ragut ke org jahat ke.. yg akak risau akak tak nampak diorang... pusing punya pusing jumpa jugak..syukur

1 lagi ujian kitorang malam tu... lepas naik teksi nak ke GH , kitorang perasan apesal la jauh sangat ahjussi ni bwk.. rupanya dah sampai baru la dia bgtau lokasi.. aduhai salah la pulak.. tak psl2 kena tambah lagi 30 ribu won suruh hantar balik... padahal dkt je daripada taxi station tadi...akhirnya sampai dgn selamat sambil tergelak2... lawak pun ada sbb memikirkan ahjussin teksi tadi tu.. marah pun ada kat org tgh yg salah bgtau ahjussi tu...

tips hari ini : sila bawak map ke GH berbahasa Korea, jadi boleh tunjuk saja. kalau cakap nnt salah dengar ke tempat lain pulak
Post a Comment