Wednesday, November 12, 2014

# TRIP TO IRELAND : Day 1 - Apa yang menarik di Dublin

Kalau nak dibandingkan dengan London, Kota Dublin lebih aman damai dan tak sepesat Kota London.. tapi yang seronoknya di sini matawang masih di dalam Euro.. kalau nak dibandingkan dengan Pound di London mesti la Euro lebih rendah.. lebih kurang 1 Euro = RM4.20

Semua brand yang ada di London ada di sini.. Namakan saja.. H&M, Zara, Marc & Spencer, Primark (digantikan dengan nama Penneys) dll.. Itu belum lagi termasuk butik-butik seperti Clarks, Aldo dll..sediakan ongkosnya saja...

Kalau nak beli high end product mcm LV, Chanel, Long Champ... boleh juga ke Brown Thomas (ala-ala Pavillion di KL) ataupun Arnotts (lebih murah).  Yang penting semua barang di sini boleh claim VAT di airport nanti... dan jumlah VAT claim di Ireland antara yang tertinggi berbanding negara2 Eropah lain iaitu 23%.. tapi tak bermakna kesemua 23% tu boleh claim ya.. selepas ditolak management fee lebih kurang separuh daripada jumlah claim..

contohnya VAT Amount  Euro 10 - Admin Fee Euro 5 = Total refund Euro 5

Selain daripada shopping,  di  Dublin ni pun dah banyak tempat rekreasi mcm St. Stephen Green Park yang mmg sangat2 cantik ..ada tasik dengan burung dan itik... kena pula masa kami pergi ni Autumn...romantik sangat...

ok layan gambar lagi... sekitar Dublin hari pertama kami sampai di bumi Ireland...Untuk pengetahuan di sini kami banyak menggunakan public transport...contohnya daripada Airport ke City kitorang ambik bus.. jalan kaki saja dalam City...pastu ambik tram utk ke stesen bas nak balik ke Athlone..semua tu pengalaman berharga mengheret beg2 besar di tgh2 kota... walaupun penat tapi berbaloi..



Itinerary 
Dublin Airport – Dublin City (Bus747) (1 hr)   €6.00/pax
Dublin Busaras – Athlone Bus Station (1hr 45 min) Bus Eirenn €16.62/pax

Airport Dublin.. senarai Airways di Terminal B
Airport Dublin : beg yang penuh dengan bekalan bahan mentah utk kawan kitorang di Ireland



           


 Dublin street


 Arnotts... saya beli Long Champ Neo di sini.. (Neo belum ada di Outlet)
 Marks & Spencer.. tak sempat masuk
  Rumah-rumah sepanjang perjalanan ke Dublin City... cantik sangat..berangan sekejap

 double decker di Ireland..
                 St Stephen Green Park




 jalan2 sini dulu tenangkan pikiran lepas shopping souviner tadi...



 jalan kaki sini guna walking GPS je.. senang kan


singgah beli tshirt n merchandise di HRC.. comel je kedainya



                                                                      


kuda Dublin...hehe



fresh flowers... cantik...
sempat beli LV Neverful di sini... Brown Thomas.. tapi bukan utk diri sendiri...masa ni tak terlintas nak beli lagi...site survey..nnt beli di London


dah habis shopping...berenti rehat jap... penat gila kaki... mcm nak duduk bersila je


Next :  # TRIP TO IRELAND : DAY 2 - ATHLONE - GALWAY - CLIFFS OF MOHER