Tuesday, April 29, 2014

Korea Spring 2014 - Day 1 : 14 April 2014

14 April 2014 : Day 1

Hari yang ditunggu-tunggu pun tiba...perasan bercampur baur sbb first time tinggalkan family lama ni.. tapi hubby dah bagi semangat..takpe bukan selalu..anak2 pun dah biasa..lagipun pegi hari keje..anak2 akan bz dengan activity masing2 kan... 

ok kitorang (akak dan anak buah) sampai di LCCT jam 4.30.. masa tu sebenarnya aku sempat tido 2 jam je..itu memang standard kalau flight awal pagi mmg tido2 ayam je..

sampai di LCCT terus beratur kat kaunter S42..masa tu kaunter pun baru nak bukak.. semangat makcik...sbb banyak sangat terbaca insiden2 kena tinggal..so daripada terkocoh2 baik la akak beratur awal...

lepas checkin.. Alhamdulillah baggage kitorang berdua tak lebih drp 30kg..itupun termasuk 2 bag makanan.. bag makanan tu mmg target kena habiskan sbb nak isi hasil soping pulak..

harus la tangkap gambar dengan luggage pastu update status di fb..hehe

owhh ini sangat jauh...takpe intro sbb nnt lagi jauh nak jalan

jalan lagi...

ramai jugak rombongan cik kiah...kebanyakannya ambik travel agent...kitorang berdua je yg pegi sendiri2... makcik2 tu siap teka kitorang student sana..ada rupa student lagi ke.. auww

nasik lemak pak nasir... 
lepas je makan ni aku terus sakit perut angin sbb perut dah lama kosong... aku tak sempat breakfast pastu makan dlm flight lambat pukul 10 lebih dah... mmg angin la perut

cantik viw... masa ni boring dalam flight so akak layan running man..sempat transferkan ke ipad mini...


flight penuh...

uish dah sampai la... mcm mimpi hoke dah sampai korea... especially anak buah yang seminggu je plan

gambar korean pertama,.. entah sapa tak kenal pun

sambil jalan dalam airport nak ke train baggage clai tu tu pun sempat bergambar


mcm tak de orang je..mana semua org ni...

dah sampai shuttle train utk claim baggage.. besar sangat airport ni sampai kena naik train... 
lepas settle semua kitorang terus ke 7 eleven nak beli T-Money.. tapi T-money pulak habis.. tapi takpe sbb kitorang nak naik airport bus, jadi tak beli T-money lagipun takpe.. lepas beratur beli tiket bas terus keluar cari bas no 6002 ke arah Senkyo Hotel.. owhh menarik bas dia.. kena pakai safety belt... baggage pulak ahjussy akan bagi sticker tag dan letak dalam ruang simpanan di dalam perut bas.. dah sampai nanti tunjukkan tag tu baru boleh ambik baggage. 

kenapa kitorang naik bas..sbb bag berat..tak sanggup nak naik train.. lagipun kalau subway kan kena panjat tangga... biarla mahal sikit janji tak payah heret2 bag..

sampai di hentian, kitorang turun dan terpinga2... first time sampai la katakan..taktau nak tuju ke mana ni.. tanya ahjumma pun tak paham sbb dia cuma tau tulisan korea..last2 tanya foreigner macam mana nak ke guest house.. wpun GH ada bg peta..tapi masih terpinga2 nak start di mana sbb tulisan bangunan majority adalah di dalam bahasa korea...

lepas mengheret2 bagasi yang maha berat tu...ada lah kot 10 kali berhenti penat...baru la kitorang sampai ke GH. mmg akak tobat takmau dah heret bagasi lps ni..baiklah naik teksi je...



ni untuk singgle room anak buah.. dia dpt special bilik sbb bilik spttnya rosak

first time gunakan password untuk bilik..wahh feeling2 drama korea gitu

dah siap nak gi dinner... sejuk tu tgk siappakai glove..ada kot dalam 10 degrees masa ni

benda pertama yang dibeli...susu pisang.. sbb takut perut masuk angin lagi..rasanya sedap dan mengenyangkan...tapi takde la hari2 beli..uak jugak sbb susu...

selfie di bilik anak buah.. untungla dapat bilik single

siap ada sofa empuk..

menuruni tangga subway...ini lah aktiviti harian sepanjang di korea...bukan semua stesen ada eskalator ya.. majority tangga

posing dalam subway... jangan sekali-kali duduk di ruang OKU/warga tua ya..malu je kena usha nnt.. disiplin gak derang ni..

sepanjang jalan nak pergi makan.. konon2 nak makan ikan bakar kedai nazim othman makan tu..tapi elok2 kitorang duduk je pakcik tu cakap kedai dah tutup... frust akak...

nasib baik ada alternative kedai makan sebelah...order seafood yang tak ada apa2 kandungan daging.. campur dengan rice cake.. kuah pedas yang amat...dia akan tanya ranking kepedasan,.. rasanya kitorang dah pilih 0...tapi masih lagi pds...lps ni kena pilih -1 pulak

lapar ok.. sotong goreng tepung tu sangat sedapppppp

p/s : harini akak sangat productive update blog ... hati dah kat flight Perth malam ni.. 

post-post terdahulu :

Namdaemun Market
Hasil shopping di Korea
Itinerary korea
persiapan ke Korea

No comments:

Post a Comment