Tuesday, March 6, 2018

Day 7: Kia Ora New Zealand : Hokitika - Wanaka




Pengembaraan kami harini diteruskan lagi ke arah Fox Glacier & Wanaka (nombor 4 & 5)



Perjalanan kami hari ni agak panjang dan bosan..alahai mana la rupa glacier ni tak nampak2 pun.. last2 kami cuma jumpa pekan Frenz Josef je..

selamat pagi...posing sbl check out

depan cabin..bye2 Hokitika
driver baru harini









nampak lembu je

ada la sesekali nampak kereta :)


tgh discuss route kami... 

berhenti singgah toilet dan convenience store kat pekan Franz Joseph ni... sini tempat utk naik helicopter kalau nak tgk glacier view


ada toilet ada free parking di sebelah toilet tu dan juga ada free wifi spark



































ok kami teruskan lagi perjalanan yang panjang ni... bg saya laluan ni tak payah lalu pun takpe..bosan jugak la.. tapi sbb kami nak ke arah wanaka menggunakan route pusingan lawan jam mmg kena lalu jugak la kan.. (refer peta)

kami singgah sini..glacier view 

isi perut dulu la..
temenung merenung handphone sbb takde line :D
ni la glaciernya...kurang menarik pada musim panas sbb dah cair dan tak boleh dekat pun..pandang dari jauh sipi-sipi


air terjun tu cam cantik tapi ada berani ke sejuk wooo
takde org pun sini... ada la sorang dua lalu lalang 

ok lepas tu saya pulak memandu menuju ke arah Wanaka..jauh ni lebih kurang 3 jam dan tak boleh laju.. tapi kami agak rushing sebelum counter receptionist tutup pukul 6. Pastikan check ya masa booking waktu last check in. Ataupun email segera klaau lambat nanti diorang akan bg instruction mcm mana nak dptkan kunci sekiranya counter dah tutup.

Utk ke arah Wanaka ni kami melalui laluan HAAST yang memang akan jumpa air2 terjun cantik sepanjang jalan...
muka dah start sunburn walaupun dah pakai sunblock 3 inci hehe
singgah bergambar tepi tasik ni... cantik sgt 


sebab saya yang drive suka hati ja nak berhenti di mana hahahaha




layankan aje gambar syok sendiri saya

thunder creek fall

jernih sangat air..
turun tangga terus jmpa air terjun
berbaloi keletihan kami

tak perlu hiking bagai  pun datang sini ada jalan.. dlm 5 minit dah sampai






skuad driver harini

thunder creek fall ni salah satu air terjun yang ada kami cuma singgah satu selebihnya tgk dari dlm kete

air tetap biru..kalau la boleh bawak balik Malaysia kan



































ok teruskan perjalanan ke Wanaka jom...

***



yeay dah sampai Wanaka...


laundry, kitchen & toilet sebelah je dgn bilik..bilik kami yang ada kereta putih tu
depan bilik...

kecik je bilik ni tapi ok la masak di shared kitchen. jadi bilik ni utk tidur je

so di Wanaka harini kami cuma sempat ke Wanaka Lone Tree (depan accomodation kami je).. esok akan bersambung itinerary di Wanaka


 ok summary accomodation hari ni :


Wanaka Top 10 Holiday Park - Cabin 4
Price : RM132 ataupun NZD388 (4 pax)
Review : location sgt strategic

POST YANG BERKAITAN NEW ZEALAND  :