Tuesday, May 20, 2014

Spring Di Korea - Day 9 : Bertolak balik


Disebabkan flight kitorang pukul 8 pagi.. kitorang awal2 dah mintak owner guest house tu carikan MPV taxi untuk ke Incheon Airport.. tepat pukul a3.30 taxi pun sampai.. tapi malangnya ada tragedi jugak ni.. driver teksi tu punya la skema dia taknak bawak semua barang dan penumpang sbb katanya melebihi quota... adoi.. tak psl2 kena tahan sebijik lagi teksi dan pecah dua... waktu ni masing2 dah malas nak pikir janji sampai di Airport

sampai di Airport satu lagi tragedi... memandangkan aku punya baggage 40kg campo dgn anak buah 20kg (nyesal ambil 20 je), kitorang exceed 4kg... cuma nasib baik kwn2 yg lain tu ada extra... so kitorang tumpang quota diorang...syukur tak kena bayar...

ok ni beberapa tips untuk yang akan claim VAT ataupun tax redemption ya.. benda yang harus dibawa :

1. resit barang
2. baggage yg ada barang tesebut
3. passport

waktu check in baggage, diorang akan tanya bag yang mana yang ada barang utk claim tax tu.. jadi dia akan asingkan bag tersebut. maknanya kena checkin separately di counter kastam nanti. tipsnya kalau ada beberapa org yg akan claim, korang cakap je mana2 bag..biasanya dia tak bukak pun.. dia check resit je...

lepas check in baggage, boleh la terus ke custom counter pulak untuk dapatkan stamping resit dan checkin baggage ada brg claim tadi... sekejap je... jangan lupa isikan details di resit. ada ruang meja utk isi, jangan risau.

lepas siap stamping dan check in, korang kena scan barcode receipt2 yang akan claim tu di mesin khas mcm mesin atm tu...kalau ada masalah ramai je staff kat situ yang sedia membantu.. lepas tu dia akan bgtau proceed ke counter mana untuk claim cash..

counter utk claim cash tu dah dekat dgn kedai2 duty free ni.. tapi yang penting korang dapatkan cash dulu ye.. baru boleh shopping lagi kan... senang je...scan lagi receipt tu .. nnt akan keluar cash... cepat gila claim kan...

ok kat airport ni ada byk duty free shop tau..tapi so far yang murah akak tgk kat Lotte Duty Free.. akak siap shopping Long Champ kat situ... beli siap2 yg size XL untuk bawak ke next trip nanti... best sangat2.. at least ada kenangan branded bag kat Korea ye tak...

ok itu saja update akak... kalau ada tips nnt akak update di setiap post.. maaf kalau ada yg terlalu general.. selebihnya korang google2 ya... :)




muka suspens takut baggage exceed quota
post-post lain yang berkaitan boleh klik sini ya :

Day 8 : Dondaemun & Namdaemun
Day 7 : Namdaemun, Myeondong, Ewha Woman University
Day 6 : Kwangjang Market, Hongdae Trick Eye & Ice Museum, Hello Kitty Cafe, Myendong
Day 5 : Nami Island, Namsan Tower
Day 4 : Gyeongbokgung Palace, Gwanghwamun Square, Itaewon, Hangang Park, Banpo Bridge
Day 3 : Insadong, Ewha University, Cheonggyecheon Stream, (Finale)
Day 3 : Insadong, Cheonggyecheon Stream, Ewha University (Part 1)
Day 2 : EVERLAND
Day 1 : LCCT-Incheon-Hongdae
Apa ada di Namdaemun
Hasil shopping di Korea
Itinerary ke Korea kah kita
persiapan ke Korea