Tuesday, December 30, 2014

# TRIP TO IRELAND : DAY 3 - KILDARE VILLAGE FACTORY OUTLET

Setiap kali nak bercerita tentang shopping terus adrenalin bergerak laju.. excited sangat dan macam nak repeat...adat la kan..
Alhamdulillah semalam tidur dengan nyenyaknya lepas kepenatan ke memanjat Cliffs of Moher semalam... ok harini sekali lagi bangun awal2 pagi, sarapan dan zassss shopping timeeeeee!!!! kalau korang nak tau trip kitorang kali ni sangat balance tau.. sight viewing & shopping... gituuuu...

kali ni rasa selesa sangat sbb kitorang gerak dengan kereta J... perjalanan agak jauh masuk kampung keluar pekan.. naik bukit turun bukit baru lah jumpa Kildare... terus terbeliak mata akak ok...segala2 brand ada di sini.. owhhhh murah murah murah... bertabah ok ...simpan duit nak shopping di London esok pulak (ada kaitan ke sbb London kan pakai pound bukannya Euro seperti Ireland...


ok layankan gambar di Kildare Village dulu... best shopping sini... murah especially Cath Kidston...



 breakfast dull sebelum berangkat... tak sabar rasanya...





shopping pandora... mmg best harga murah daripada butik...






antara wallet di Cath Kidston...

kiriman kawan

comel...
Furla pun murah di sini....rambang mata

Thursday, November 13, 2014

# TRIP TO IRELAND : DAY 2 - ATHLONE - GALWAY - CLIFFS OF MOHER



Hari ke-2 di bumi Ireland kami bertolak seawal pagi ke stesen bas Athlone utk ke Galway.. lebih kurang sejam lebih kami sampai di Galway dan terus ke tempat parking Galway Tour Bus ni... ok utk detail itinerary harini boleh refer di bawah ni ya...

Galway Tour to Cliffs of Moher
Galway Tour Company, 
The Arch Tourist Office, High Street, Galway City, Ireland
Phone: +353 (0)91 566 566

BUS FARE
Bus Eirenn      (Athlone-Galway)      €14.72/pax
Tour Bus/Coach to Cliffs of Moher     €25.00/pax

TOUR HIGHLIGHTS
• 2 Hour Stop at Cliffs of Moher
• FREE Admission to Cliffs
• Dunguaire Castle/ Kinvara
• Corcomroe Abbey
• Poulnabrone Dolmen
• Ballyalban Fairy Fort
• Leamaneh Castle
• Kilfenora/ High Crosses
• Doolin/ Lisdoonvarna
• Black Head
• Fanore
• Ballyvaughan
First stop...sampai di Dunguaire Castle...tak jalan sampai ke Castle pun sbb hujan


2nd stop.. sejuk dan lembab...tapi cantik sangat..Subhanallah

2nd stop.. sejuk dan lembab...tapi cantik sangat..Subhanallah
dah sampai ke destinasi ke-2... pintu gerbang batu..






inilah bas yang kitorang naik ni.. driver bus merangkap tourist guide..mmg highly recommended ambik tour company ni.. banyak cerita yang uncle ni share... tapi awas perlu menepati masa... nnt kena tegur kalau lambat sbb dia tak nak org lain tertunggu-tunggu... Alhamdulillah kami dipuji sebagai good time master katanya...

sejuk ni...hujan
Di antara tarikan sepanjang perjalanan ...




Kilfenora...bermaksud church..kami tak ke sana..cuma snap gambar sekitar parking sementara menunggu tourist2 lain ke gereja lama tu...







 Di sini kami diberikan 2 jam untuk pusing sepuas-puasnya dan mendaki di Cliffs of Moher ni...

 Di dalam Castle

Cantik sangat ... tapi angin kuat..berhati-hati jangan terlalu dekat dengan tebing...

Cantik sangat ... tapi angin kuat..berhati-hati jangan terlalu dekat dengan tebing...

tak terasa pun sbb sambil jalan sambil snap...


Alhamdulillah cuaca cantik...banyakkan berdoa semoga dipermudahkan dari segi cuaca dan kesihatan...



                        dah sampai castle yang nampak kecik tadi.. Ireland mmg kaya dgn castle


berwefie sebelum hujan tiba2 turun...lariiiiii masuk dlm castle



castle ni berbayar .. kami tak naik ke atas pun..cuma masuk sekejap utk bergambar



tak puas rasanya nk merakamkan gambar-gambar di Cliffs of Moher ni.. byk lagi gambar..kat puncak atas ada ladang lembu...tapi entah ke mana gambar2 tu...

lepas tu kami turun ke bawah singgah tandas, beli air coklat panas dan singgah ke souviner shop beli fridge magnet yang ada gambar Cliffs of Moher... 


dalam perjalanan balik sempat ambik gambar castle2 lama ni




Itu saja..sampai di Galway Station Bus, sempat singgah di salah seorang kawan J yang menjemput kami  makan malam... sedapnya lah makan nasik ayam... syukur Alhamdulillah rezeki kami..komuniti Malaysia di sini baik2 dan ramah2 semuanya...dah mcm bersaudara...selesai makan kami dihantar ke stesen bas Galway oleh Dr. X suami kepada kakak L yang masak tadi semula utk catch up bas ke Athlone.. malam ni kena packing siap2 untuk ke London esok...sebab pagi2 esok kami akan ke Kildare Factory Outlet (sama spt Bicester Village di London)... owhh cant wait...setiap hari semua itinerary kami menarik.. yang pasti esok bersedia untuk shoppingggggg...

Previous Post :  


Wednesday, November 12, 2014

# TRIP TO IRELAND : Day 1 - Apa yang menarik di Dublin

Kalau nak dibandingkan dengan London, Kota Dublin lebih aman damai dan tak sepesat Kota London.. tapi yang seronoknya di sini matawang masih di dalam Euro.. kalau nak dibandingkan dengan Pound di London mesti la Euro lebih rendah.. lebih kurang 1 Euro = RM4.20

Semua brand yang ada di London ada di sini.. Namakan saja.. H&M, Zara, Marc & Spencer, Primark (digantikan dengan nama Penneys) dll.. Itu belum lagi termasuk butik-butik seperti Clarks, Aldo dll..sediakan ongkosnya saja...

Kalau nak beli high end product mcm LV, Chanel, Long Champ... boleh juga ke Brown Thomas (ala-ala Pavillion di KL) ataupun Arnotts (lebih murah).  Yang penting semua barang di sini boleh claim VAT di airport nanti... dan jumlah VAT claim di Ireland antara yang tertinggi berbanding negara2 Eropah lain iaitu 23%.. tapi tak bermakna kesemua 23% tu boleh claim ya.. selepas ditolak management fee lebih kurang separuh daripada jumlah claim..

contohnya VAT Amount  Euro 10 - Admin Fee Euro 5 = Total refund Euro 5

Selain daripada shopping,  di  Dublin ni pun dah banyak tempat rekreasi mcm St. Stephen Green Park yang mmg sangat2 cantik ..ada tasik dengan burung dan itik... kena pula masa kami pergi ni Autumn...romantik sangat...

ok layan gambar lagi... sekitar Dublin hari pertama kami sampai di bumi Ireland...Untuk pengetahuan di sini kami banyak menggunakan public transport...contohnya daripada Airport ke City kitorang ambik bus.. jalan kaki saja dalam City...pastu ambik tram utk ke stesen bas nak balik ke Athlone..semua tu pengalaman berharga mengheret beg2 besar di tgh2 kota... walaupun penat tapi berbaloi..



Itinerary 
Dublin Airport – Dublin City (Bus747) (1 hr)   €6.00/pax
Dublin Busaras – Athlone Bus Station (1hr 45 min) Bus Eirenn €16.62/pax

Airport Dublin.. senarai Airways di Terminal B
Airport Dublin : beg yang penuh dengan bekalan bahan mentah utk kawan kitorang,,



           


 Dublin street


 Arnotts... saya beli Long Champ Neo di sini.. (Neo tiada di Outlet)
 Marks & Spencer.. tak sempat masuk
  Rumah-rumah sepanjang perjalanan ke Dublin City... cantik sangat..berangan sekejap

 double decker di Ireland..
                 St Stephen Green Park




 jalan2 sini dulu tenangkan pikiran lepas shopping souviner tadi...



 jalan kaki sini guna walking GPS je.. senang kan


singgah beli tshirt n merchandise di HRC.. comel je kedainya



                                                                      


kuda Dublin...hehe



fresh flowers... cantik...
sempat beli LV Neverful di sini... Brown Thomas.. tapi bukan utk diri sendiri...masa ni tak terlintas nak beli lagi...site survey


dah habis shopping...berenti rehat jap... penat gila kaki... mcm nak duduk bersila je


Next :  # TRIP TO IRELAND : DAY 2 - ATHLONE - GALWAY - CLIFFS OF MOHER

Photobook Ireland - London dah siap

Sekejap sangat buat photobook kali ni..sebab excited kan.. lagipun gambar hanya focus kepada 2 negara ni saja tak payah pening2 nak memilih.. dan yang paling best memang dah beli awal-awal lagi voucher untuk 80 pages large square... haa besar dan tebal.. I like...

layan gambar photobook trip kali ni...


Type of Photobook : Image wrap Large square
Camera : Olympus EPL5 , Lumix Lense 20mm