Wednesday, October 16, 2013

birthday Ardini & Alesya

disebabkan sekarang ni aku bayak berinstagram dgn fb saja..blog dah makin bersawang...entah ada ke tak yang menjenguk ke sini lagi... tapi tak apa..tujuan blg ni utk disharekan info kalau ada yg nak cari idea kan.. jadi aku akan sharekan tips2 sebelum dan dalam persediaan untuk party anak2...

untuk bday derang ni aku ambik masa kebih kurang sebulan untuk kumpul idea dan kumpulkan material sikit2...memang dah lama teringin nak buat birthday anak2.. tapi aku tunggu derang besar skit senang nak control.. kalau kecik2 nanti ada yg meragam time nak potong kek tak best la pulak kan...

ok ni antara yg dititikberatkan sebelum aku adakan party..

1. tarikh dan waktu ( aku rancang sebulan sebelum)
2. budget
3. target jemputan ( kawan2 kelas anak2, saudara terdekat, jiran2 dan kawan2 seopis yg ada anak sebaya
4. menu ( samada dimasak sendiri ataupun katering) - aku order katering hanya utk main dish
5. daya tarikan contohnya candy buffet, clown atau games
6. door gift (yg ini 100% aku buat sendiri)
7. kad jemputan
8. khemah atau lokasi party ( kami buat di porch dan dalam rumah, tak perlukan khemah)
9. ajk pembantu ( boleh minta tolong anak2 buah atau adik, jgn lupa book masa derang)
10. kek
11. hiasan lain seperti belon










3 comments: