Wednesday, November 21, 2012

Cameron Highlands : Part 3 Finale

Hari ke-3, kami bersiap-siap nak check out slp sarapan nasi goreng di apartment.. credit to mak chaq lagi..lepas siap2 terus ke arah Brinchang.. time ni dapat parking dan sempat pergi makan2 kat cafe makan waffle, ice cream & strawberry milk shake... lps tu ke Kea Farm nak shopping ubi keledek yg manis.. nak stim kan kat umah nnt.. 

tgh2 shopping nampak polis traffic tgh saman keta2 yang parking kat tepi jalan.. terus inche hubby berlari ke arah keta.. kalau tak siap la kena RM300.. huhu

bergambar kat depan Apartment..

Singgah bergambar kat Bharat Tea.. cantik banget.. senang plak tu..tayah nak panjat2 bukit.. berhenti kete tepi jalan je

Airis tomey tomey.. hehe

singgah menambah teh..kali ni beli air teh botol.. sedap sangat.. rasa teh campo gas campo strawberry RM2
Airis yg suka bergambar



lepas ke Bharat Tea kitorang bertolak dan singgah kat Meako yg jual souviner tepi jalan.. tapi harga tak berapa murah.. 

pastu singgahm beli petai kat orang asli tepi jalan.. ada jual durian..siap beli isi dlm tupperware.. manis sangat durian kampung.. terus balik umah buat sambal belacan taruk durian.. aduh sedapnya makan dgn ikan goreng panas2 cicah salad... boleh? kampung campur western.. menambah2 la kan...

itu saja entry tentang Cameron kali ni.. bila akan pergi lagi agaknya kan.. kitorang memang tak pernah jemu ke Cameron sebab akan ke tempat yang belum pernah pergi dan Hotel yang berbeza...

Cameron Highlands 2012 Part 2



Hari kedua Cameron (Jumaat 16/11/2012)

posing kat area resort..pagi.. sejukkk
kat depan Strawberry Park
Sara the Hello Kitty..
Ni block depan..
papan gelongsor dia unikkan.. kayu

Hari ni kami bangun awal untuk bersiap2 nak jalan.. taknak tersekat dalam jam lagi.. lps siap2 sempat turun bawah bergambar kat area resort.. cantik sangat view waktu pagi.. mmg highly recommended la sesiapa nak dok sini.. tak semestinya ambik yg 3 blk mcm kitorang.. ada gak yg 1 bilik.. lepas siap bergambar.. bawak anak2 main playground kejap.. dan terus bertolak ke arah Tanah Rata. 

Singgahan pertama kami ke AlMashoor Strawberry farm (yg lama) dan Kampung  Sedia.. kat Kampung Sedia ni banyak sangat homestay.. kalau yg nak berjimat tapi pergi beramai elok la jugak kalau survey2 kat area sini.. lupa lak nak snap gambar contact no. homestay ni…

singgah di Kampung Taman Sedia
sini pun ada strawberry farm
 Lepas tu kitorang patah balik ke arah pekan Brincang.. plannya nak singgah makan roti canai kat kedai mamak..tapi tersinggah pulak kat Taman Agro Tourism Big Red Strawberry .. tempat ni mmg highly recommended jugak sbb parking sgt banyak.. ada 300 parking katanya.. pastu sangat selesa utk makan/jalan2 kat area sayur2… sbb sayur2 ditanam secara moden.. mmg tersangat la geram tgk lettuce yang subur menghijau.. adoi time2 tu juga terasa nak makan salad ataupun sandwich letak lettuce banyak2.. hehe… 

Singgah Big Red Strawberry ..tgk tu lettuce yang subur
Satu pokok RM2 je lettuce ni
banyak tempat menarik nak bergambar


Cactus ni boleh beli..
Pot Plant..cantik tapi tak minat berkebun
panjangnya beratur kat cafe
kat sini boleh self pick strawberry..tapi kitorang tak buat pun.. kalau tak silap ratenya setengah kilo RM25.00…pastu jalan lagi ada pulak kawasan cactus & bunga2an.. jamu mata je.. tak berapa minat nak membeli.. plannya nak singgah makan kat cafĂ©.. tapi beratur punya la panjang..terus kensel..anak2 dah tarik muka sbb lapar…so kitorang terus ke arah town nak cari tempat makan… singgah makan kat food court..waktu ni cuma sarapan je yg ada.. nasik campur dan goreng2 belum ada.. tapi lapar punya pasal layan je la nasik lemak.. tapi tak suka la kedai tu.. layanan sangat la kureng..ada ke kita tanya goreng2 ada ke tak pun dah tarik muka masam cakap makanan sarapan je yg ada.. lorrr takde ckp elok2 la kan.. mcm mana nak laku kalau layan customer pun sombong2.. mmg tak pegi dah la kedai tu.. patut la takde org.. ada 1 kedai tu mmg ramai org.. lps kitorang order derang dah start jual lauk2..ala rugi tak pegi situ…

Lepas kenyang perut… jalan kaki je ke arah deret2 kedai kat dlm pekan brinchang tu.. waktu ni jalan dah start jam.. bau hangit tayar sana sini.. sian tgk mana2 kete yg tersadai mcm smlm.. elok la di servis kete dulu sbl ke sini ya.. kita tak jangka nak jam mcm ni..

Kat sini kitorang shopping payung sbb panas yg amat.. sian kulit anak2 dah sunburn.. harga payung standardla rm10.. pastu singgah beli fridge magnet.. ada byk harga.. ada yg 7xRM10 pun ada.. tapi yg design lama dan tak byk pilihan.. kalau yg designbaru tu RM10x4… mama tak beli pun sbb target nak beli kat psr mlm kejap lagi… lepas penat jalan2 lepak kat depan Hotel Star Regency sementara menunggu papa solat Jumaat kat masjid blkg.. lama jugak la lepak kat sini…sbb kat sini teduh.. nak jalan pun panas terik..

singgah shopping kat Pekan Berinchang
 Lepas selesai solat jumaat, kitorang sambung jalan kaki ke arah pasar malam.. waktu ni nak bukak dah pun.. padahal br pukul 2 lbh.. nak balik hotel pun tak berbaloi sbb jalan masih jam.. jadi kitorang plan nak habiskan jalan2 dulu pastu balik hotel lepak je tak keluar … kat pasar malam mama jumpa kedai yg jual fridge magnet 5xRM10.. terus beli.. pastu singgah beli slipar bulu untuk mama pulak..kedai yg sama dgn smlm.. dapat la harga murah RM7 je.. kalau ikutkan dia letak harga RM10… sib baik boleh tawar..

Airis tak ngamuk.. cuma sian berjemur..
berhenti rehat sbb panas terik

kat pasar malam yg dah bukak since pukul 2 ptg
best gak shopping awal2 ni tak ramai org kat psr malam Brinchang
sempat beli monyet sorang sekor kat anak2.. RM9
Lepas penat shopping kitorang singgah makan kat kedai tomyam area masjid.. sedap jugak la lauknya.. harga pun rasanya tak cekik darah sangat… lepas ni kalau pegi Cameron boleh singgah lagi kat sini.. tapi kedai tomyam ni macam, tersorok skit.. sbb byk kete parking…

Jam dah pukul 5 waktu ni.. terus balik hotel..on the way tu sempat singgah kat Kasimanis strawberry Farm lagi.. dah dkt sgt dah dgn Starwberry park ni.. saja tertarik nak singgah sbb Nampak ada Castle yg sangat cantik tapi belum siap.. boleh feeling2 ala2 oversea gitu..kakak shopping cactus kat sini.. bunga pun murah.. 2xRM10.. dia beli bunga lavender .. 
Ni la castle tu.. cantik banget.. tgk pintu kayu tu.. boleh feeling2 Rapunzel kejap


sampai je apartment , kitorang solat jamak dan rehat2 je ..petang bwk anak2 main playground.. untuk dinner kitorang makan kat apartment je.. makchaq masak simple tapi mmg sedap habis la.. kena pulak berulamkan lettuce segar.. menambah-nambah la kan…

petang dah ni.. cuaca pun nyaman.. kena bungkus Airis tebal2 takut angin masuk badan
kat titi gantung area resort.. budak2 suka betul dapat main sini
dinner dah ready atas meja.. tq mak chaq yang rajin =)
Sara dengan monyet oren.. kalau picit ada bunyi .. tapi mama tak kasi picit malam2 sbb bunyi mcm seram je..
Pastu packing barang2 untuk balik esok..sbb plannya nak check out pukul 9 sbb nak singgah2 kat area Brinchang lagi.. hrtu tak sempat singgah Kea Farm sbb jam teruk kan…


Ok sambung lagi di Part Akhir Cameron =)



Cameron Highlands 2012 part 1

dah 2 tahun tak ke cameron..mama mmg suka sgt ke Cameron sbb sejuk dan nyaman...makan pun best. .boleh makan waffle yg sedap cicah strawberry. .coklat..cream..ice cream..yummy!
trip cameron kali ni kitorang dah plan sejak sbln yg lalu..sbb minggu ni je papa free...sbb wpun cuti sekolah papa kena jaga peksa..jadi minggu ni peksa pun cuti..dapat la bwk anak2jln sepanjang minggu...mama pun cuma perlu amik cuti 2 hari terus dapat cuti straight seminggu sbb deepavali & awal muharram..
kitorang bertolak jam 9 am 2 bj kete. ..2 family pergi trip kali ni..family kitorg dan family mak chaq (kakak mama)...

jam 1...sampai di cameron kitorg singgah di Bharat Tea..ni first time kitorg dtg..cantik tempatnya..tepi jln je..tak perlu nak bersusah pyh naik bkt ke ldg teh..cuma parking kat atas agak terhad. kitorg parking tepi jln je. org ramai jgk la..adatla kan ct pjg...sayangnya time kitorg smpai cuaca pns yg amat..mmg tak dapek la nk bergambar kat area pokok teh...kitorg singgah untuk beli teh saja..target nk singgah amik gmbr blk nnt...
lps tu kitorang singgah berhenti kat Al Mashoor strawberry farm..ni pun tepi jalan je..singgah beli jem yg comel hanya rm10 untuk 5 botol. takut nak beli byk sbb tak pernah rasa jem straberry sini..anak2 sempat basahkan tekak dengan dadih strawberry yg sedap...panas2 mmg sedapkan layan dadih yg sejuk...
lepas berhenti penat...kitorg sambung perjalanan ke arah Brinchang...ada lbh kurang 1jam utk check in..check in kol 4 sbb strawberry park yg kirorang nak duduk ni blm ready..org sbl tu check out lambat...
jadi sementara nak check in kitorg singgah kat kedai yg byk jual2 souviner strawberry tepi jln..sbl ni tak pernah singgah sini...byk kedai dah upgrade...dah cantik dan senang nak memilih brg..brg mmg lbh kurang je kena pandai tawar menawar...

kat sini anak2 rasa aiskrim malaysia perisa strawberry...RM1 satu...suma makan tak habis sbb masam...huhu...kat sini mama cuma beli keledek stim..sedap...manis..apatah lagi perut dah berkeroncong..layan panas2 mmg sdp...waktu ni dah pukul 3 lbh..

lps tu kitorang sambung perjalanan ke arah tanah rata...jalan dah start jam...slow sgt nak memanjat...mmg kena byk bersabar terutamanya utk inche driver...sib baik anak2 tak ngamuk..dah la cuaca panas yg amat...cameron skrg bkn mcm dulu lagi...frust mama. ..siap bwk bj tebal2 igtkan  sejuk kuar asap mcm dulu...

punca jamnya sbb org nak cari parking kat area KEA farm yg jual sayur2 tepi jalan tu...huhu. ..kat area tu kitorang kena sondol dgn kete blkg..aduh nak luruh jantung dgr dentuman dr blkg..Alhamdulillah anak2 tak jatuh...kemek jgk la kat blkg..tapi papa tak mntk apa2 pun..org tu cuma minta maaf..kete dia teruk jgk la..kitorg mls nak pjg2kan cita...

sampai di Strawberry Park kol 6...menarik sgt tempatnya...ada 3 bilik...dapat pulak blok yg berhadapan dgn playground unik..suka la anak2..trs solat jamak Zohor dan Asar. . waktu ni cuaca dah sejuk sbb dah ptg...terus makan bekalan nasik dan lauk dari umh..mandi dan kol 8.30 kuar blk ke par mlm Brinchang...
kat Pasar malam punya la ramai org sampai jam2 jalan...kitorg parking jauh..terpaksa panjat bukit lak tu...tapi mmg tak ada pilihan la sbb dah lmbt...

kat sini mama beli tutup telinga anak2 rm5 je...berhati2 harga kat psr mlm agak mahal berbanding kedai2 tepi jln tadi..ada yg jual tutup telinga tu rm10...pastu mama beli bantal 4 segi yg lembut...RM10 je... selipar bulu2 utk anak2 rm7..kalau satu rm10...
payung pun byk jual..yg size M tu rm10..yg size L rm13
kitorg beli strawberry yg besar RM10 satu bks...plan nak makan dgn whipped cream dan hersheys chocolate sauce yg mama bwk dr rumah...mmg msm la strawberry..tapi dicampo dgn sos coklat dgn krim tu manis la skit...

pukul 11 kitorg blk apartmnt..dah tak larat jalan...anak2 pun dah tido...habis la 1 hari di Cameron..byk masa terbuang dlm jam...esok kena bgn awal utk elakkan jam..good nite!

gmbr2 lain byk kt dlm camera..lyn gmbr dlm note dulu...








 
pic 1 : strawberry milk shake, strawberry ice cream & waffle & strawberry cream yg sedap...
pic 2 : ubi kentang mini RM5
pic 3: selipar  bulu RM7



 



pic 1 : strawberry kering RM10 x3
pic 2 : mini jem strawberry RM10x5
pic 3 : tutup telinga RM5
pic 4 : Bharat tea products.. teh pelbagai perisa ada 20 packet.. teh premium dlm bentuk packet.. teh botol pelbagai perisa RM2..sedap sgt rasa mcm air karbonated + teh + strawberry/mango/apple 
Baru sampai... singgah shopping sebelum ke Apartment
mama, anak2 buah & mak chaq
on the way nak ke Cameron.. jammed !